V záchytnom tábore pre utečencov je ubytovaných 98 Palestínčanov

22.09.2009 Humenné

Humenné 22. septembra (TASR) - V záchytnom tábore pre utečencov v Humennom je v súčasnosti ubytovaných 98 Palestínčanov, ktorým Slovensko poskytlo medzinárodnú ochranu.
Tá vyplýva z dohody podpísanej medzi vládou SR, Úradom vysokého komisára Organizácie Spojených národov pre utečencov (UNHCR) a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM).
Ide predovšetkým o rodiny s deťmi, ktoré pôvodne žili ako príslušníci národnostnej menšiny hlavne v oblasti Bagdadu a z dôvodu obáv o svoj život sa rozhodli túto krajinu opustiť. Vedúci úradu UNHCR v SR Peter Kresák dnes pre médiá povedal, že títo ľudia utekajú z krajiny, lebo boli prenasledovaní pre svoj pôvod alebo politickú či náboženskú príslušnosť.
Pôvodne boli umiestnení v utečeneckom tábore al-Walíd v Iraku na hraniciach so Sýrskou arabskou republikou. Tábor sa nachádza v púšti, najbližší zdroj pitnej vody je vraj vzdialený asi 200 kilometrov, bývali v hlinených chatrčiach v zlých sociálnych a hygienických podmienkach. Kresák uviedol, že z týchto dôvodov požiadal UNHCR viaceré vlády sveta, aby týchto ľudí na istý čas prichýlili.
\"Na Slovensku strávia iba určitú dobu. Z týchto ľudí zatiaľ nikto nepožiadal Slovenskú republiku o azyl, \" doplnil Kresák. Ministerstvo vnútra SR im v utečeneckom tábore v Humennom poskytlo ubytovanie, stravu a základnú sociálnu a zdravotnú starostlivosť. Keďže je medzi nimi veľa malých detí, zriadili pre nich dočasne aj materskú školu, kde sa napríklad učia angličtinu.
Presun utečencov tábora al-Walíd na Slovensko a rovnako aj ich premiestnenie do cieľovej krajiny sú hradené zo zdrojov UNHCR a IOM.
\"Cieľová krajina bude potvrdená, keď bude pripravený ich odchod. Momentálne sú tu na dobu nevyhnutnú, tak aby boli vybavené všetky administratívne formality, \" uviedol Marián Vlasatý z IOM.
Utečenci majú namierené do tretích krajín, podľa Vlasatého to môžu byť Spojené štáty, Kanada, Austrália, prípadne niektorá z európskych krajín, ktoré väčšinou poskytujú azyl. Počas stretnutia s novinármi viacerí z utečencov povedali, že nevedia, kam pocestujú. Pre nich je dôležité hlavne to, aby sa dostali do štátu, kde sa budú cítiť bezpeční.
\"V Iraku na nás stále útočili, lebo sme boli iní ako ostatní. Báli sme sa o život i o majetok. V živote som nedržal v ruke zbraň. Zobral som manželku a štyri deti a pôjdem tam, kde bude mier, chcem iba pokojne žiť a pracovať, \" povedal 47-ročný muž.
Podobne rozmýšľa aj 20-ročná dievčina, ktorá počas štúdia posledného ročníka strednej školy spolu s rodičmi a dvomi sestrami, odišla zo svojho domova z obavy o život. \"Chcela by som poďakovať vašej vláde, že nám umožnila, aby sme tu mohli byť. Podmienky v al-Walíde boli skutočne neznesiteľné. Rada by som sa dostala do nejakej demokratickej krajiny, dokončila si strednú školu a potom možno študovala medicínu, \" dodala.
Vedúca oddelenia prevádzky Migračného úradu Jana Janovičová konštatovala, že v Humennom sa snažia utečencom vytvoriť čo najlepšie podmienky na preklenutie doby, pokiaľ budú premiestnení do tretích krajín. Po skončení karantény už viacerí navštívili centrum mesta a spoznávajú ľudí i svoje okolie.
 

Vyberte región